T
Arial
Verdana
Tahoma
Trebuchet
Times New Roman
Georgia
Garamond
Courier New
Brush Script MT
Maltaas
Kasutatud lausetes (
Keemia)
Keemilise seedimise üldskeem TOIDUVALK POLÜSAHHARIIDID LIPIIDID (RASV) (polüpeptiidid) (tärklis) maomahlas pepsiin süljes ptüaliin sapis sapisoolad Väiksemad polüpeptiidid Disahhariidid (suhkur) Emulgeerunud rasvad trüpsiin
maltaas
, laktaas, sukraas lipaas pankrease mahlas pankrease mahlas soole mikrohattudes ja soole mikrohattudes Väikesed peptiidid monosahhariidid(glükoos) rasvhapped ja glütserool peptidaasid mikrohattudes aminohapped Pankrease mahl satub duodeenumisse sapijuha ampulli kohal ja koosneb veest, mineraalsooladest ja ensüümidest: amülaas, lipaas, peptidaas, trüpsinogeen, kümotrüpsinogeen.
· Edasi jätkub lõhustumine peensooles kõhunäärme alfa amülaasi mõjul disahhariid maltoosiks, monosahhariidideks lõhustatakse peensooles soole enda ensüümide-
maltaas
, laktaas- (lõhustsuproduktideks on galaktoos ja glükoos).
Lahustuvus vees Pundub soojas vees Ei lahustus Bioloogiline roll Toitainete varu taimedes Ehituslik (taimedes) a) Tärklise hüdrolüüs amülaas b) Tselluloosi hüdrolüüs tsellulaas c) Glükogeeni lõhustamine koos fosforüleerimisega glükogeeni fosforülaas d) Laktoosi hüdrolüüs laktaas e) Maltoosi hüdrolüüs
maltaas
.
Ensüümid:
maltaas
, iso
maltaas
, laktaas, sahharaas, peptidaasid Imenduvad aminohapped, monosahhariidid, monoglütseriidid ja rasvhapped Seedimisprotsessi käigus sekreteeritakse peensoole valendikku suures koguses vett, mis imendub tagasi koos toitainetega.
Toidu peenestamine – mida peenem, seda kergem ja efektiivsem seedimine Toidu süljega niisutamine – mida tahkem/kuivem, seda vedelam sülg; hävitab toidus olevad baketrid Toidu seedimine süljefermentide toimel – sülg sisaldab esimesi seedeensüüme (amülaas – lõhustab polüsahhariidid disahhariidideks ja
maltaas
– lõhustab disahhariidid monosahhariidideks).
Detoksikatsioon -Alkohol -Ravimid- penitsilliin, erütromütsiin, suldoonamiid SÜSIVESIKUTE SEEDMINE JA IMENDUMINE Disahhariide lõhustavaid ensüüme(
maltaas
, sahharidaas, laktaas) nimetatakse disahharidaasideks.
Disahhariidid tuleb sooleepiteeli pinnal enne lagundada Maltoos Glu + Glu (ensüüm:
maltaas
) Laktoos Glu + galaktoos (laktaas) Sahharoos Glu + Fru (sahharaas, ruminantidel puudub) 2 Na+ iooni transporditakse koos 1 molekuli glükoosiga enterotsüüti, sealt edasi verekapillaari liigub Glu difusiooni teel 19.
· Toidu peenestamine · Toidu süljega niisutamine · Toidu seedimine süljefermentide toimel(amülaas,
maltaas
) Mao limaskesta sekreedid · Epiteelkihi pindmine osa- lima eritus · Mao põhimiku pearakud- maomahla eritus · Mao põhimiku katterakud- soolhappe eritus Milliste toitainete seedimist ei toimu maos?
Lõplik hüdrolüüs toimub hariäärise pinnal, kus asuvate ensüümide aktiivtsentrid on suunatud soolevalendikku. b) Iso
maltaas
lõhustab
isomaltoosi ja piirdekstriinide (1,6) sideme ning tekivad vastavalt glükoos ja maltoos. c) Glükoamülaas lõhustab amüloosi maltoosiks ja glükoosiks.
Süsivesikute lõhustamise lõpetavad peensoole limaskesta epiteelirakkudes tekkivad ensüümid disahharidaasid:
maltaas
, sahhraas, laktaas.
Süsivesikute lõhustamise lõpetavad peensoole limaskesta epiteelirakkudes tekkivad ensüümid – disahharidaasid:
maltaas
, sahhraas, laktaas.
Süljes ensüümid amülaas ja
maltaas
- need ensüümid lõhusatavad süsivesikuid.Amülaaspolüsahhariididdisahhariidideks ja
maltaas
disahhariidid->monosahhariideks).
Peensool on süsivesikute seedimise põhikoht ◦ soolenõres on disahharidaasid (iso
maltaas
, glükoamülaas, sahharaas, laktaas,
maltaas
jt). ◦ lõplik süsivesikute hüdrolüüs toimub limaskesta hariäärise pinnal, kus peamiselt toimivad disahharidaasid.
Esimene seedenõre seedetraktis, sisaldab amülaasi ja
maltaas
i, mis lõhustavad süsivesikud.
Lühidalt võib toidupiirituse tootmise kokku võtta järgmise skeemi abil Vees lahustuvad
maltaas
suhkrud
Pärm Meski destilleerimine Tärklis Maltoos ~14% (kartul, C12H22O11 ja piiritust teravili) (linnased) Glükoos Käärimine C6H12O6 Glükoosi käärimist kirjeldab järgmine võrrand 0 +IV -II C6 H12 O6 2 C O2 + 2 CH3-CH2OH seega käärimisel süsinik osaliselt oksüdeerub (süsinikdioksiidiks) ja osaliselt redutseerub (piirituseks).
Seal on
maltaas
, glükoamülaas jne, mis neid dekstriine ja maltoosi edasi lõhendab.
Süljes ensüümid amülaas ja
maltaas
- need ensüümid lõhusatavad süsivesikuid.Amülaas polüsahhariidid disahhariidideks ja
maltaas
disahhariidid
->monosahhariideks).
Erinevad suhkrud lülituvad glükolüüsi erinevalt: Laktoos laktoos glükoos + galaktoos (beeta-galaktosidaas) Galaktoos galaktoos + ATP galaktoos-1-P + ADP (galaktokinaas) Gal-1-P Glc-1-P Glc-1-P Glc-6-P (fosfoglükomutaas) Maltoos maltoos 2Glc (
maltaas
) Sahharoos sahharoos Glc + Fru (invertaas) Sahharoos on üks oluline suhkur etanooli tootmisel bakterite vahendusel.
Maltoos + H2O 2 glükoos (
maltaas
) Sahharoos + H2O glükoos + fruktoos (sahharaas invertaas) Laktoos + H2O galaktoos + glükoos (laktaas) b) Reaktsioonide toimumise koht rakus punased verelibled, rasvkoes, närvikoes, lihaskoes, maks.
Lühidalt võib toidupiirituse tootmise kokku võtta järgmise skeemi abil Tärklis
maltaas
vees
lahustuvad suhkrud Pärm Meski (kartul, teravili) (linnased) Maltoos C12H22O11 Käärimine ~14% piiritust destilleerimine (C6H10O5)n ja glükoos C6H12O6 Glükoosi käärimist kirjeldab järgmine võrrand 0 +IV -II C6 H12 O6 à 2 C O2 + 2 CH3-CH2OH seega käärimisel süsinik osaliselt oksüdeerub (süsinikdioksiidiks) ja osaliselt redutseerub (piirituseks).
Seedekanal Peamiste toitainete lõhustamine ja imendumine-Disahhariide lagundavad ensüümid on laktaas,
maltaas
ning
sahharaas.
Lühidalt võib toidupiirituse tootmise kokku võtta järgmise skeemi abil Tärklis
maltaas
vees
lahustuvad suhkrud Pärm Meski (kartul, teravili) (linnased) Maltoos C12H22O11 Käärimine ~14% piiritust destilleerimine (C6H10O5)n ja glükoos C6H12O6 Glükoosi käärimist kirjeldab järgmine võrrand 0 +IV -II C6 H12 O6 2 C O2 + 2 CH3-CH2OH seega käärimisel süsinik osaliselt oksüdeerub (süsinikdioksiidiks) ja osaliselt redutseerub (piirituseks).
Süsivesikute seede – erinevate sidemete seedeks on vaja erinevaid ensüüme (alfa-amüloos, sahharaas, laktaas,
maltaas
, iso
maltaas
), imenduvad ainult monosahhariidid.
Soolenõre ensüümid on
maltaas
, iso
maltaas
, laktaas, sahharaas, peptidaasid ja need on vajalikud imendumiseks.
Cu-sahharaas,
maltaas
, laktaas; adrenaliin, insuliin), mille abil hüdrolüüsitakse PS ja OS monosahhariidideks.
● aminohapped, lipiidid, süsivesikud, vesi, vitamiinid, mineraalained 5 TOIDUVALK (polüpeptiidid)->pepsiin (maomahlas) väiksemateks polüpeptiidideks-> trüpsiin (pankreasenõrest, peensooles) väiksemateks peptiidideks-> peptidaasid mikrohattudes AMINOHAPETEKS POLÜSAHHARIIDID (tärklis)->ptüaliin (süljes) disahhariidideks (suhkur)-> amülaas (pankreasenõrest, duodeenumis) ja
maltaas
, laktaas, sukraas (soole mikrohattudes) MONOSAHHARIIDIDEKS (glükoos) RASV->sapisoolad(sapist, emulgeerivad rasvad)->lipaas (pankreasenõrest ja soole mikrohattudest peensooles)-> RASVHAPPED ja GLÜTSEROOL.
Sülje keemiline mõju söödale on väike ja avaldub sülje ensüümide amülaas ja
maltaas
kaudu
.
Algab ka toidu seedimine süljefermentide toimel- amülaas,
maltaas
.
Amülaas on seedeensüüm, mis lõhustab tärklist maltoosiks, mille
maltaas
lõhustab
glükoosiks.
Lisalugemiseks • Amülaas on seedeensüüm, mis lõhustab tärklist maltoosiks, mille
maltaas
lõhustab
glükoosiks.
Liited
Sõnapaarid
Sõnapaarid
iso+maltaas
Kirjapilt
.