T
Arial
Verdana
Tahoma
Trebuchet
Times New Roman
Georgia
Garamond
Courier New
Brush Script MT
Glükosidaas
Kasutatud lausetes (
Bioloogia)
Glükosiidide hüdrolüüsi soodustavad nii füüsikaline purustamine kui ka stress (kuivamine, külmumine, küpsetamine) ning seda katalüüsivad -
glükosidaas
ja hüdroksünitriili lüaas, mida leidub nii taimedes kui ka inimeste ja loomade seedekulglas.
Nende bioloogiline aktiivsus tuleneb nii lähteühendi kui ka inimese seedekulglas esineva bakteriaalse mürosinaasi (tio
glükosidaas
i) toimel nendest tekkivatest isotiotsüanaadist e. sinepiõlist, nitriilist, oksasolidiintioonist (OZT) ning tiotsüanaadist.
Kuuma stress Teised rakuseinaga Raku seina polüsahhariidid ja ensüümid Ligniini biosüntees seotud proteiinid Tselluloos Hemitselluloos Pektiinid Ligniin Pektiini külg ahelad Tselluloosi EXP süntaas XTH β-
glükosidaas
ksülosidaas
Termotolerants Kasvu vähenemine Termotolerants Rakke kaitsev mehhanism
1.2 Teooria Invertaas ehk D fruktofuranosiidi fruktohüdrolaas ehk - fruktofuranosidaas on ensüüm, mis kuulub glükosiidsideme hüdrolaaside ehk
glükosidaas
ide hulka
, mis katalüüsivad O- glükosiidsidemete hüdrolüüsi vastavalt skeemile: O glükosiidside Glükosidaas + H2O + HOR OR OH Lühem oligo või polüsahharid Oligo- või polüsahhariid Monosahhariid Invertaas katalüüsib D fruktofuranosiide ehk süsivesikuid, mis sisaldavad fruktoosi molekuli jääki furanoosi vormis, hüdrolüüsireaktsiooni, vabastades neist fruktoosi molekule: Invertaas D fruktofuranosiid + H2O , D- fruktoos + mono või oligosahhariid Sahharoos on looduses kõige levinum D fruktofuranosiid ning tema hüdrolüüsi produktid on D-fruktoos ja D-glükoos.
E. coli bgl operonis paikneb 3 geeni, mis on vajalikud aromaatsete -glükosiidide (salitsiin) kasutamiseks: ter ter bglG bglF bglB orf antiterminaator- -glükosiidide fosfo-- valk transporter,
glükosidaas
fosfotransferaas
BglG on antiterminaatorvalk, mis seondub spetsiifiliselt operoni liiderjärjestusele.
Terpeeni glükosiidid hürdolüüsuvad kas ensümaatiliselt (-
glükosidaas
) või tingituna mahla madalast pH-st ja temperatuurist (kuumtöötlemine).
Salitsiini ja salikortiini muundumist saligeniiniks põhjustab organismis leiduv b-
glükosidaas
.
Minu tundmatul tüvel ei tuvastanud amülaasi, proteaasi ega kaseiini. -
glükosidaas
(eskuliin) ja -galaktosidaas andsid positiivse tulemuse.
Oligo- või polüsahhariid + vesi (
glükosidaas
)-> Monosahhariid + lühem oligo- või polüsahhariid Invertaas katalüüsib -D-fruktofuranosiidide hüdrolüüsireaktsiooni, vabastades fruktoosi molekule: -D-fruktofuranosiid + H2O (invertaas)-> , D-fruktoos + mono- või oligosahhariid Sahharoos on looduses kõige levinum -D-fruktofuranosiid ja tema hüdrolüüsi produktideks on -D-fruktoos ja -D-glükoos.
Glükoosi molekul (-all, -üleval, peal, teise C juures on OH all, 3 juures üleval, 4 juures all ja 5 C juures on CH2OH). -galaktoos on samasugune, aga 4 juures on OH üleval. -
glükosidaas
katalüüsib
reaktsioone glükoosi derviaatidega, galaktoosi derivaate aga ei aktsepteeri.
Erinevad ensüümitüübid Lipaas Fosfolipaas
glükosidaas
proteaas
Nukleaas http://cellbio.ebc.ee/rakubio/ VESIIKULIMID veega täidetud põieke tsütoplasmavõrgustikus.
Oligo- või polüsahhariid + vesi –(
glükosidaas
)-> Monosahhariid + lühem oligo- või polüsahhariid Invertaas katalüüsib β-D-fruktofuranosiidide hüdrolüüsireaktsiooni, vabastades fruktoosi molekule: β-D-fruktofuranosiid + H2O –(invertaas)-> β, D-fruktoos + mono- või oligosahhariid Sahharoos on looduses kõige levinum β-D-fruktofuranosiid ja tema hüdrolüüsi produktideks on β-D-fruktoos ja α-D-glükoos.
Proteaas, esteraas,
glükosidaas
, galaktosidaas, trüptofanaas, arginiini dihüdrolaas, amülaas, DNaas, tsellulaas.
1)Pompe haigus puudub a-
glükosidaas
, mis vajalik glükogeeni lagundamiseks 2)Harvaesineva I rakulise haiguse (ingl.
Protsessid toimuvad: 1) Puuviljade riknemisel 2) Jahu töötlemisel kookideks ja taignaks 3) Teraviljade lõhustamisel alkohoolse fermentatsiooni käigus Olulise tähtsusega hüdrolaasid on: 1) Amülaasid a. -amülaas b. -amülaas c. glükoamülaas (glükaan-1,4--D-
glükosidaas
) d. pullunalaas (-dekstriin endo-1,6--
glükosidaas
) 2) Pektinolüütilised ensüümid 3) Tsellulaasid 4) Endo-1,3(4)--glükanaas (1,3(4)--glükaane) 5) Hemitsellulaasid Polüsahhariidide analüüs Paksendavate ja kiudainete uurimisel.
Prevotella multiformis P.multiformis P.denticola P.bivia P.melaninogenica Eskuliini hüdrolüüs - + - - API 20A: Sukroos + + - + Glütserool + + - - D-tsellobioos + - - - D-rafinoos + + - + API ZYM: -galaktosidaas - - - W -galaktosidaas + W + + -fukosidaas V W + + Prevotella multiformis P. multiformis P. denticola P. bivia P. melaninogenica API An-ident -
glükosidaas
- - - W -galaktosidaas - W W + -galaktosidaas + W + + Arginiini - + - + aminopeptidaas Histidiini - - - + aminopeptidaas Glütsiini - - + - aminopeptidaas Prevotella multiformis (DNA G+C sisaldus (%)) P.multiformis P.denticola P.bivia P.melaninogenica 51,1-51,3 40,0 50,5 41,1 Prevotella multiformis Kasutatud kirjandus: International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 2005, 55, 815- 819, Mitsuo Sakamoto etc http://ijs.sgmjournals.org/
Liited
Sõnapaarid
Sõnapaarid
endo+glükosidaas
amülo+glükosidaas
Kirjapilt
.