T
Arial
Verdana
Tahoma
Trebuchet
Times New Roman
Georgia
Garamond
Courier New
Brush Script MT
Glükoamülaas
Kasutatud lausetes (
Keemia)
Peensool on süsivesikute seedimise põhikoht * pankrease -amülaas jätkab sülje amülaasi alustatud tärklise ja glükogeeni seedimist. * soolenõres on disahharidaasid ( isomaltaas,
glükoamülaas
, sahharaas, laktaas, maltaas jt). * lõplik süsivesikute hüdrolüüs toimub limaskesta hariäärise pinnal, kus peamiselt toimivad disahharidaasid.
Lõplik hüdrolüüs toimub hariäärise pinnal, kus asuvate ensüümide aktiivtsentrid on suunatud soolevalendikku. b) Isomaltaas lõhustab isomaltoosi ja piirdekstriinide (1,6) sideme ning tekivad vastavalt glükoos ja maltoos. c)
glükoamülaas
lõhustab
amüloosi maltoosiks ja glükoosiks.
Produktid: tekivad alfa amülaas dekstriinid, beeta amülaas maltoos ja
glükoamülaas
glükoos
, lõpp-produktiks on vabad glükoosi molekulid. c) Milliste kudede rakkudes ja millises raku osas glükogeeni varu säilitatakse?
Peensool on süsivesikute seedimise põhikoht ◦ soolenõres on disahharidaasid (isomaltaas,
glükoamülaas
, sahharaas, laktaas, maltaas jt). ◦ lõplik süsivesikute hüdrolüüs toimub limaskesta hariäärise pinnal, kus peamiselt toimivad disahharidaasid.
Dekstriinidele võib veel mõjuda
glükoamülaas
, mis võtab tükkide kaupa otstest.
Glükogeen- loomne varupolüsahhariid a) ehitus hargnenud struktuuriga , alfa(1,6)-glükosiidsidemega, hargnemised iga 8-12 jäägi järel b) glükogeni degradatsiooni katalüüsivad amülaasid ( alfa, beeta-
glükoamülaas
).
1. toiduainete vamistamine (sojaubade fermenteerimine, sake valmistamine) 2. ensüümide tootmine (lüsosoom, glükoosi oksüdaas, pektinaas,
glükoamülaas
) 3. toidu lõhna, värvi, struktuuri jm parendamine 29.
Protsessid toimuvad: 1) Puuviljade riknemisel 2) Jahu töötlemisel kookideks ja taignaks 3) Teraviljade lõhustamisel alkohoolse fermentatsiooni käigus Olulise tähtsusega hüdrolaasid on: 1) Amülaasid a. -amülaas b. -amülaas c.
glükoamülaas
(glükaan-1,4--D-glükosidaas) d. pullunalaas (-dekstriin endo-1,6--glükosidaas) 2) Pektinolüütilised ensüümid 3) Tsellulaasid 4) Endo-1,3(4)--glükanaas (1,3(4)--glükaane) 5) Hemitsellulaasid Polüsahhariidide analüüs Paksendavate ja kiudainete uurimisel.
Seal on maltaas,
glükoamülaas
jne
, mis neid dekstriine ja maltoosi edasi lõhendab.
• Inhibeerivad pöörduvalt α-amülaasi ja αglükosidaase (maltaas,
glükoamülaas
, sukraas, dekstranaas).
Liited
Sõnapaarid
Kirjapilt
.