T
Arial
Verdana
Tahoma
Trebuchet
Times New Roman
Georgia
Garamond
Courier New
Brush Script MT
Aspartaami
Kasutatud lausetes (
Keemia)
Petrulius suhkruvaba närimiskummi mis sisaldas ammoniaaki, et neutraliseerida hapet, mis tekitab hambakaariest Koostis Kummialus (sünteetilised kummid nagu butadieen-stüreen, polüetüleen ja polüvinüülatsetaat) Suhkur Maisisiirup Pehmendid Lõhna- ja maitseained (töödeldakse taimedest nt piparmündist) Suhkruvaba närimiskumm sisaldab suhkru asemel
aspartaami
, mannitooli, sorbitooli ning ksülitooli Valmistamine Kummialus sulatatakse 115 °C juures Saadud vedel kummialus surutakse läbi mitmete filtrite, tsentri- fuugitakse ning töödeldakse vaakumiga, et tagada tema puhtus Järgnevalt segatakse sinna hulka maisisiirupit või glükoosi, pehmendid ja maitseained ja muu vajalik Edasi liigub ta jahutusruumi, kus teda töödeldakse paindlikumaks Viimaks on vaja vaid sellest massist vajaliku kuju vormimine, glasuuriga katmine ja pakendamine https://www.youtube.com/watch?
Aspartaami, mille koostises on fenüülalaniin, peavad vältima fenüülketonuuriahaiged, kellel see võib põhjustada ülitõsiseid tervisehäireid.
Närimiskumm ehk näts - koostisesse kuuluvad kummialus, suhkur, maisisiirup, pehmendid ning lõhna- ja maitseained, suhkruvabades nätsudes kasutatakse suhkru ja siirupi asemel
aspartaami
, mannitooli ning sorbitooli, populaarsed ka ksülitooli sisaldavad nätsud 6.
Paljudele lisaainetele on kehtestatud aktsepteeritav päevane lisaaine piirkogus (ADI), mida võib ööpäevas kogu eluea jooksul ohutult tarbida, arvestatuna kehakaalu kilogrammi kohta, näiteks: Magusaine
aspartaami
E951 on 0 kuni 40 milligrammi kehakaalu kohta.
aspartaami
sisaldavad
tooted •Muud tooted • Nätsud Karastusjoogid Dermoshopi Suu ja kurgu Dr Pepper Orbit Coca-Cola Light toidulisand Dirol Coca-Cola Zero Heliis siirup Eclipse Jaffa Sana + kihisevad Säästu Kali Hubba- Mulinaad vitamiinitabletid Bubba Aura ACE joogid (va. farmi kannujogurt va rullinäts kiiviga variant ja banaani progandiga variant).
Suhkruvabades närimiskummides kasutatakse suhkru ja siirupi asemel
aspartaami
, mannitooli ning sorbitooli.
E 951 Aspartaam Karastusjoogid, Magusaine, Mõned inimesed võivad mahlad, hapendatud lõhna- ja olla allergilised piimatooted, jäätis, maitsetugevdaj
aspartaami
le.
Magusained lubatud keelatud · Suhkur, mesi, siirupid, · Teraviljasisaldusega · täissokolaad, maiustused, lagrits, · Tarretis · vahvli(tükikeste)ga jäätised, · sokolaadivõidekreem, · kamasokolaad, Ravi algul vältida · batoonikesed.
aspartaami
· Röstitud pähklitel ja närimiskummil kontrollida koostist!
Searle uuringupraktika läbiviimise puudulikkus sundisid USA Toidu ja Ravimite Assotsiatsiooni (FDA)
aspartaami
kasutusloa
väljaandmise peatama 5 detsembril 1974. 1985 aastal ostis kurikuulus Monsanto monopol G.D.
Kõrvalmõjud: Mõned inimesed võivad olla allergilised
aspartaami
le.
Kolmas komponent, millel on kõige väiksem molekulmass oli DNP aspasrtaamaspartaat, so asparagiinhappe dinitrofenüülderivaat t(0,6 mg/ml)
aspartaami
kasutatakse
suhkru asendajaks.
Kõrvalmõjud:Mõned inimesed võivad olla allergilised
aspartaami
le.
See tähendab, et kui laps joob päevas 1,3 liitrit maksimaalse lubatava
aspartaami
sisaldusega
karastusjooki, siis ei tohiks ta
aspartaami
juurde
saada muudest allikatest, näiteks vitamiinipreparaatidest, lauamagusaine test vm.
Väga vastuolulist kunstliku magustajat
aspartaami
toodetakse
ka geneetiliselt muundatud bakteritest.
Tehislikud magusained: sahariin(E954) – kutsub esile põievähi; tsüklamaat WHO: 1kg kehakaalu kohta päevas tarbida toiduga mitte rohkem, kui 2,5mg sahhariini, 11mg tsüklamaati ja 40mg
aspartaami
polüsahhariidid
tekivad monosahhariidide ühinemisel.
aspartaami
kõrvalmõjudest
2/3 on neuroloogilised või käitumishäitred, nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus, unetus, pearinglemine.
aspartaami
kõrvalmõjudest
2/3 on neuroloogilised või käitumishäired, nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus, unetus, pearinglemine.
Ühel 10 000 inimesest on fenüülketonuuria ja sellepärast on
aspartaami
sisaldavate
toiduainete märgistusel hoiatus, et see „sisaldab fenüülalaniini“.
aspartaami
täielikul
hüdrolüüsil moodustuvad asparagiinhape ja fenüülalaniin.
Tehismagusaine
aspartaami
(E951) molekulis esinevad erinevate aineklasside tunnused.
aspartaami
molekuli
laeng on happelises keskkonnas positiivne, aluselises negatiivne.
Alates 1981. aastast, millal
aspartaami
lubati
ametlikult magusainena kasutada, on selle ühendi võidukäik olnud üliedukas.
aspartaami
tekitatud
formaldehüüd ladestub rakkudes, eriti puusadel ja reitel.
Ka
aspartaami
ga magustatud
dieetjookide joomine pole probleemivaba.
Teda leidub Coca-Colas
aspartaami
näol
ja ta on abiks naftavarude säästmisel.
aspartaami
metabolismis
on olulised järgmised protsessid.
Muud suhkruasendajad Muude suhkruasendajatena on lubatud kasutada kaaliumatsesulfaami (E950),
aspartaami
(E951), tsüklamaate (E952), sahhariini (E954), sukraloosi (E955), taumatiini (E957), neohesperediini (EE959), neotaami (E961) ja polüdekstroosi (E1200).
aspartaami
kaubamärgid
on "Nutrasweet" "Equal" ja “Candarel”.
Liited
Sõnapaarid
Kirjapilt
.