T
Arial
Verdana
Tahoma
Trebuchet
Times New Roman
Georgia
Garamond
Courier New
Brush Script MT
Aspartaam
Kasutatud lausetes (
Toit)
Liigitamine: · Looduslikud magusained saadakse looduslikest suhkrutest keemilisel teel (näiteks: ksülitool, sorbitool) · Sünteetilised magusained - suhkru- ja kalorivabad, looduses ei leidu, inimese organismis ei lõhustu ja energiat neist ei saa, (näiteks: sahhariin, tsüklamaat,
aspartaam
, asesulfaam K, suklaroos) Kuumutamine Nimetus Külmades toitudes Küpsetamiseks Maitse muutus Ksülitool X Kuumutamisel magus maitse kaob Sorbitool X Sahhariin X Kuumutamisel magus maitse kaob Tsüklamaat X X Ei oma mõrkjat kõrvalmaitset Aspartaam X X (lühiajaline kuumutamine) Asesulfaam K X X Magus maitse säilib kuumutamisel Suklaroos X X SOOL - sõmeratest kristallidest koosnev lõhnatu aine, millel on tugev maitse ja mis lahustub vees, kõige tavapärasem, käepärasem ja universaalsem maitseaine, hea konservant, mis takistab toiduainete riknemist.
Ka mahlapakke tasuks uurida E-ainete sisaldust silmas pidades - poeriiulitel leidub mahlu, milles on kasutatud säilitus- ja värvained ning suhkruasendajaid (nt
aspartaam
), kuid valdav enamik mahlu tehakse siiski toidu lisaaineid kasutamata.
Toidu lisaaineid saadakse kolmel erineval viisil: kõige süütumad on ained, mis on eraldatud mõnest toiduainest või muust looduslikust ainest (nt sojaletsitiin E 322), teise rühma moodustavad ained, mis on saadud toidust sünteesi teel (nt sidrunhape E 300), kolmandasse rühma kuuluvad tervisele kõige kahjulikumad ning enim kõrvalmõjusid tekitavad sünteetilised (tehis) lisaained, millel looduses analoogi ei leidu (nt suhkruasendaja
aspartaam
E 951).
Veresuhkrut mittetõstvad magusained on
aspartaam
, atsesulfaam K, tsüklamaat, sahhariin II tüüp isuliinist sõltumatu diabeet II tüüpi diabeetikutel on sageli liigne kehakaal, kõrgenenud vererõhk, kõrge kolesteroolitase.
Päritolu Lisaained on mitmesuguse päritoluga. kõige süütumad on ained, mis on eraldatud mõnest toiduainest või muust looduslikust ainest (nt sojaletsitiin E 322), teise rühma moodustavad ained, mis on saadud toidust sünteesi teel (nt sidrunhape E 300), kolmandasse rühma kuuluvad tervisele kõige kahjulikumad ning enim kõrvalmõjusid tekitavad sünteetilised (tehis) lisaained, millel looduses analoogi ei leidu (nt suhkruasendaja
aspartaam
E 951).
Erinevad magusad sünteetilised suhkruasendajad (nt
aspartaam
) pole süsivesikud ega sisalda seetõttu energiat, mistõttu on need sageli soositud kaalulangetajate poolt.
Tarbimine Päritolumaa Hind Kvaliteet Harjumused Tervislikkus ja keskkonnasõbralikkus E-ained Toidu lisaaineid saadakse kolmel erineval viisil: 1)ained, mis on eraldatud mõnest toiduainest või muust looduslikust ainest (nt sojaletsitiin E 322) 2)ained, mis on saadud toidust sünteesi teel (nt sidrunhape E 300) 3)kolmandasse rühma kuuluvad tervisele kõige kahjulikumad ning enim kõrvalmõjusid tekitavad sünteetilised (tehis) lisaained, millel looduses analoogi ei leidu (nt suhkruasendaja
aspartaam
E 951).
Teiseks, valgulise või peptiidse olemusega magusamaitselised ühendid, mis potentsiaalselt võivad energiat anda, kuid mille metabolism energeetilisse ainevahetusse oluliselt ei suundu (taumatiin, monelliin,
aspartaam
).
Teiseks, valgulise võipeptiidse olemusega magusamaitselised ühendid, mis potentsiaalselt võivad energiat anda, kuid mille metabolism energeetilisse ainevahetusse oluliselt ei suundu (taumatiin, monelliin,
aspartaam
).
*Aspartaam (E9519 on tähtsaim, 200 X sahharoosist magusam ja identse maitsegakalorite hulk väikeja kasut valkude sünteesiks, selle metabolismis tekib kõrvalühendina toksiline ühend, millest tekib CO2, kasutama peaksid ülekaalulised.
VERE SUHKRUSISALDUST TÕSTVAD JA MITTETÕSTVAD MAGUSTUSAINED Toitvad magustajad, mis organismis lõhustudes annavad kaloreid, on man- nitool, ksülitool, sorbitool, isomaltoos,
aspartaam
, taumatiin jt.
Ning mõne aega pärast, segu hakkab lahutama: allpool on dekstraansinine, keskel müoglobiin ja üleval on kollase värvusega DNP-
aspartaam
.
Peaksid hoiduma E-ainete(nt : tartrasiin, erütrosiin, sulfitid, bensoehape, bensoaadid, sorbiithape,
aspartaam
ja naatriumglutamaat) rohket tarbimist, kuna need võivad põhjustada toiduallergia sarnaseid sümptomeid.
Heliis siirup punasesõstra- ja maasikamaitseline E-kood Lisaaine täpne nimetus Lisaaine funktsioon Tsüklamiinhape ja tema naatriumi- ja Lõhna- ja maitseaine E952 kaltsiumsool (magusaine) Sahhariin ja tema naatriumi-, kaaliumi- ja Lõhna- ja maitseaine E954 kaltsiumsool (magusaine) Lõhna- ja maitseaine E950 Atsesulfaamkaalium (ka atsesulfaam K) (magusaine) Lõhna- ja maitseaine E951 Aspartaam (magusaine) Toiduvärv, asovärv, punane E122 Asorubiin, karmoisiin värvaine 2.
Seetõttu sahhariin, tsüklamaat ja
aspartaam
ei sisalda süsivesikuid ega anna seega ka energiat.
Ebasoovitatav on sisse võtta kaltsiumipreparaate, mis sisaldavad magusainet
aspartaam
.
ENERGIAVABAD SUHKRUASENDAJAD: Sahhariin Tsüklamaat Aspartaam Asesulfaam-k, Suklaroos ja Alitaam ENERGIAT SISALDAVAD SUHKRUASENDAJAD Sorbitool Ksülitool GLÜKOOSISIIRUP Tärklisest saadud toidusahhariidide puhastatud ja kontsentreeritud vesilahus, mida iseloomustavad järgmised näitajad: a) kuivainesisaldus vähemalt 70 % b) dekstroosi (D-glükoosi) sisaldus vähemalt 20 % kuivainest GLÜKOOSISIIRUPI KASUTAMINE Jäätis Sorbett Vahukommid Iiris Pgaritoodetes Argiroogade valmistamisel GLÜKOOSISIIRUPI OHTLIKKUS Kõrge glükeemiline indeks Võib esineda elavhõbeda jääke Soodustab rasvumist TÄNAN TÄHELEPANU EEST!
Näiteid lõhna- ja maitsetugevdajatest Aspartaam(E 951), kasutatakse karastusjookides, mahlades, jäätistes, närimiskummides.
Kolmas komponent, millel on kõige väiksem molekulmass oli DNP aspasrtaamaspartaat, so asparagiinhappe dinitrofenüülderivaat t(0,6 mg/ml)
aspartaam
i kasutatakse
suhkru asendajaks.
See tähendab, et kui laps joob päevas 1,3 liitrit maksimaalse lubatava
aspartaam
i sisaldusega
karastusjooki, siis ei tohiks ta
aspartaam
i juurde
saada muudest allikatest, näiteks vitamiinipreparaatidest, lauamagusaine test vm.
Kõrvalmõjud: Kuna on üks uuematest suhkruasendajatest, ei teata kõrvalmõjusi E951
aspartaam
kasutusala
: Karastusjoogid, mahlad, hapendatud piimatooted, jäätis, suhkruasendajad, närimiskummi.
Suhkrust 180 korda magusam
aspartaam
laguneb
närvisüsteemi ja DNA'd kahjustavateks osadeks: aspartaatideks, formaldehüüdiks (metanooliks) ja fenüülalaniiniks.
Sünteetilised magusained On energiavabad E950 atsesulfaam K karastusjoogid, maiustused E951
aspartaam
alati märgistatud hoiatusega sisaldab fenüülalaniini (kahjulik fenüülketonuuria korral) "Candarel" pulber ja tabletid Sünteetilised magusained E952 tsüklamaadid "Hermesetas" pulber, "Zückli" tabletid USA s keelatud E953 isomalt toodetakse sahharoosist.
Kõrvalmõjud: Kuna on üks uuematest suhkruasendajatest, ei teata kõrvalmõjusi · E951 -
aspartaam
kasutusala
: Karastusjoogid, mahlad, hapendatud piimatooted, jäätis, suhkruasendajad, närimiskummi.
Tere Light jogurt on pakendatud 400g topsi.Koostis:rasvata piim,maasikad(3%),vaarikad ja vaarikapüree(2,4%),piimavalk,fuktoos,paksendajad:modifitseeriutd maisitärklis ja karrageen,lõhna-ja maitseained,toiduvärv peedipunane(kontsentreeritud punase peedi mahl),magusained:
aspartaam
(sisaldab fenüülalaniini allikat) ja atsesilfaam K ,juuretis,happesuse regulator tsiaatriumtsiraat.100g. toodet sisaldab 45 kcal energial;4,2g.valke;0,2g.rasvu;6,7g.süsivesikuid.
Hind: 83,80 Ferrum Lek Rauasisaldus: tbl 100mg, siirup 10mg/ml Lisandid: dekstraadid, makrogool 6000,
aspartaam
E951, sokolaadiessents, talk tbl, sahharoos, sorbitoolilahus, kooreessents, metüülparahüdroksübensoaat, etüülalkohol propüülparahüdroksübensoaat,puhastatud vesi, naatriumhüdroksiid (siirupil).
Sünteetilised lisaained on näiteks E102 (tartrasiiin, kollane kuni oranz toiduvärv), E104(kinoliinkollane), E320(BHA ehk butüülhüdroksüanisool, aitab säilitada rasvu), E951(
aspartaam
, sünteetiline magusaine, suhkrust 100-200 korda magusam) ja E954(sahhariin, sünteetiline magusaine), kõik need ained on kahjulikud, tekitades näiteks allergiat ja astmat.
Päritolu järgi Looduslikud, mis on eraldatud toiduainetest või mõnest muust looduslikust ainest (näiteks E322 – soojaletsitiin) Loodusidentsed; mis on looduses olemas, kuid saadud keemilese sünteesi teel (näiteks, E300 – askorbiinhape, C- vitamiin, E330 - sidrunhape) Sünteetilised, millele ei ole looduses analoogi (näiteks, E951 – suhkruasendaja
aspartaam
, E954 – suhkruasendaja sahhariin) II.
Suhkruasendajad, mis ei suurenda veresuhkru sisaldust on
aspartaam
(canderel), tsüklamaat, sahhariin, asesulfaam (Joassoone ja Täht 2003).
E 951
aspartaam
karastusjoogid
, Magusaine, Mõned inimesed võivad mahlad, hapendatud lõhna- ja olla allergilised piimatooted, jäätis, maitsetugevdaj
aspartaam
ile.
Liited
Sõnapaarid
Kirjapilt
.