T
Arial
Verdana
Tahoma
Trebuchet
Times New Roman
Georgia
Garamond
Courier New
Brush Script MT
Amülaasi
Kasutatud lausetes (
Bioloogia)
Tegelikkuses kutsub funktsioonid ja füsioloogia on lihatoiduliste sülje eritust esile aga näiteks mahlakas loomade omast absoluutselt erinevad. viinamari, millest ei ütle ära isegi täis Inimesed sarnanevad kõige rohkem loomadega, kes toituvad puuviljadest. kõhuga inimene, olles meelitatud selle me joome vett, tõmmates seda sisse, nagu ka mõnusast maitsest." kõik taimetoidulised loomad, meie lõualuu ja hammaste ehitus on nende omaga samasugune, meie süljel on aluseline reaktsioon ja ta sisaldab
amülaasi
, mis aitab seedida tärkliserikast toitu.
Tähtsamad seedenäärmed on. · süljenäärmed (sisaldab
amülaasi
, mis lõhustab süsivesikuid), · maks (see eritab sappi, mis kergendab rasvade lõhustumist), · kõhunääre e. pankreas (pankreas eritab nõret, mis sisaldab ensüüme süsivesikute, rasvade ja valkude lõhustumiseks) Seedeelundkonna funktsioonid · Toidu peenestamine ning toitainete keemiline lagundamine Süsivesikudamülaas+pankrerase ensüümglükoos Valgudpepsiin+pankrease ensüümaminohapped Rasvadsapp+lipaas (pankrease ensüüm)rasvhapped ja glütserool · Lõhustumissaaduste imendumine peensooles Glükoos ja aminohapped imenduvad kohe verre.
Nimelt on olemas Saccharomyces cerevisiae tüvi, mis ei sobi õlle kääritamiseks, aga mis toodab tavaliselt õlle kääritamisel alles jäävat tärklist hüdrolüüsivat
amülaasi
.
Seedimatute jäänuste eemaldamine kehast Süsivesikud: lagundamine algab suust,
amülaasi
sekreteeritakse
ka kaksteistsõrmikusse, edasine lagundamine peensooles Lipiidid: Lagundavaid ensüüme sekreteeritakse süljenäärmetest, makku, pankreasest kaksteistsõrmikusse Valgud: Lagundamine algab maos, jätkub peensooles Seedimine suus: Toidu sissevõtt.
· Kõva sile ja koorik säilitab tootes pikemalt aromaatseid aineid ja niiskust.Seega kahvatu ja õrna koorikuga leival/saial ei olehead maitset ja need tahkuvad kiiremini. · 100-115 kraadi juures tärklisest
amülaasi
ja kuumuse toimel moodustuvad dekstriinid,mis temperatuuritõustes pruunistuvad. · 140-150 kraadi juures koorikus olevad suhkrud hakkavad karamellistuma,mis temperatuuri tõustes pruunistuvad · 200 kraadi juures hakkab pealispind söestuma ( mida suurem on suhkrusisaldus,seda madalamal temperatuuril see algab.) 3) sisu moodustumine: · Tärklise kliisterdumine ja valkude kalgendumine.Nii muutubki taigen leivaks-saia · ks. · 40 kraadi juures hakkavad tärkliseterad intensiivselt paisuma ja temperatuuri tõustes tärkliseterad lõhkevad · Tärklis vajab täielikuks kliisterdumiseks 2 - 3 korda rohkem vett,võrreldes taigna veesisaldusega .
Sülg niisutab ja teeb toidu neelatavaks antibakteriaalne toime 1) lüsosüüm 2)antikehad tärklise seede algus 1) sülje amülaas (omnivooridel) lipaas (noorloom) sülje
amülaasi
ja lipaasi toime avaldub mao proksimaalses osas Sülg koosneb: vesi, elektrolüüdid, lima.
Tärklise seedimiseks on vaja süljes leiduvat ensüümi
amülaasi
, mille abil hakkab toidutärklis suhkruteks lõhustuma.
Tärklise seedimiseks on vaja süljes leiduva ensüümi
amülaasi
,mille abil hakkab toidutärklis suhkruteks lõhustuma.
· Leib muutub mälumisel magusaks süljes leiduva
amülaasi
toime
l, mis lõhustab tärklise magusamaitseliseks maltoosiks ehk linnasesuhkruks · Ainsuses olev termin "tärklis" ei tähenda mingit kindlat keemilist ühendit, vaid tähistab üldmõistet · Seega oleks korrektne nimetus "tärklised", viimane pole aga kasutusel pika traditsiooni tõttu Keemilised omadused · Tärklise põhiomaduseks on hüdrolüüs (reageerib veega), mille kiirendamiseks kasutatakse katalüsaatorina väävelhapet · Tärklis hüdrolüüsub ka inimorganismis fermentide (ensüümide) toimel Looduses · Looduses on tärklis peamiselt taimede varuaine, kogunedes seemnetesse, mugulatesse (kartulis 2024%, teraviljas 70%, riisis üle 80%).
Töö käik Kaalusin 0.005 g tahke proteaasi (
amülaasi
) preparaati, valasin selle gradueeritud katseklaasi ning lisasin vajaliku koguse puhvrit, et lahuse üldmaht oleks 5 ml Segasin lahust proteaasi lahustumiseks 5 minuti vältel.
Mao happeline keskkond inhibeerib
amülaasi
ja edasine lõhustumine toimub peensooles pankreasenõre
amülaasi
de, maltaasi, sahharaasi ja laktaasi toimel.
Sülje funktsioonid: · Suu limaskesta niisutamine kõnelemisel · Toidu niisutamine ja toidukämbu libestamine · Toitainete lõhustamise alustamine Sülje
amülaasi
toime
l algab suus süsivesikute lõhustamine · Kaitse mikroobide eest hammastele, suu limaskestale, seedekulglale ja seega kogu organismile.
Sülg sisaldab antikehi, lipaasi,
amülaasi
, vett, elektrolüüte ja lima ja on vajalik toidu niisutamiseks ja neelamiseks.
Sest sülg sisaldab peale
amülaasi
ka ühendeid, mis hävitavad sus leiduvad bakterid.
Esimene seedenõre seedetraktis, sisaldab
amülaasi
ja maltaasi, mis lõhustavad süsivesikud.
Kilbike eraldab idu endospermist; moodustunud idulehest; vahendaja roll (toitainete); sisaldab -
amülaasi
, mille toimel lõhustatakse täklis suhkruteks.
Leib muutub mälumisel magusaks süljes leiduva
amülaasi
toime
l, mis lõhustab tärklise magusamaitseliseks maltoosiks ehk linnasesuhkruks.
Kasutatakse ka bakteriaalse
amülaasi
lisamist
, mis soodustab küpsetamise käigus tärklise modifitseerimist, nii et see hoiaks paremini vett.
Lõhustamine algab suus sülje
amülaasi
toime
l ning jätkub pärast maost läbiliikumist peensooles pankrease
amülaasi
ensüümi ja soolenõre abil.
Tulemusena saadakse puuvillane riie, mis sisaldab rohkesti tärklist, millest vabanemiseks tuleb kangast töödelda
amülaasi
lahusega
.
Tärklise seedimiseks on vaja
amülaasi
, mille abil lõhustub see suhkruks.
Ülesanded: maosoolhappe vajalik komponent
amülaasi
aktiveerija
Mikrobiolelemendid - kuuluvad bioaktiivsete ainete (ensüümid, vitamiinid, hormoonid ) koostisesse.
Kaltsium-on osa luu- ja kõhrkoest-osaleb vere hüübimisel Magneesium-luukoe koostis-aktiveerib loomadel ensüüme Kloor-sünteesib mao soolhapet-aktiverib
amülaasi
mikroelemendid
...
Mesilaste neelunäärmete (140 x edasi-tagasi) ferment invertaas muudab roosuhkru puuvilja- ja viinamarjasuhkruks, tärklis ja dekstriin muutuvad
amülaasi
toime
l viinamarjasuhkruks.
Süsivesikud aga vajavad seedimiseks aluselist keskkonda; tärkliste lõhustumise protsess algab suus
amülaasi
osalusel
.
Süsivesikud- algab suus, lõhustamiseks vaja
amülaasi
rasvad
- algab kaksteistsõrmiksooles, lõhustamiseks vaja lipaasi Valgud- algab maos, lõhustamiseks vaja pepsiini 5.
Süsivesikud: lagundamine algab suust,
amülaasi
sekreteeritakse
ka kaksteistsõrmikusse, edasine lagundamine peensooles.
Ensüümi aktivatsioon Aktivaatoriks on ensüümreaktsiooni kiirust oluliselt tõstvad faktorid: · metalli-ioonid (Na ja K NA /K pumba puhul; Ca lipaasi, Cl
amülaasi
puhul
).
Esimesena lagundatakse süsivesikud
amülaasi
toime
l.Seeprotsess alagb suus ja lõpeb soolestikus.
· Cl ioonid aktiveerivad süljes mitmeid endüüme, eeskätt
amülaasi
.
Liited
Sõnapaarid
Kirjapilt
.