T
Arial
Verdana
Tahoma
Trebuchet
Times New Roman
Georgia
Garamond
Courier New
Brush Script MT
Amülaas
Kasutatud lausetes (
Bioloogia)
Suuõõnde nõristub süljenäärmetest sõlg.Kui suhu satub toit või vedelik,siis hakkab kohe rohkelt sülge erituma.Sülje lima muudab toidupala libedaks.Lisaks limale on süljes ensüümi
amülaas
.Seedimine toimub ensüümide toimel.Ensüümid on erilised valgud, mis kiirendavad kehas toimuvaid keemilisi reaktsioone.Sülg sisaldab ka ühendeid mis hävitavad suus leiduvaid baktereid.
Koensüümid ja vitamiinid Ensüümide klassifikatsioon Looduses esineb tohutu hulk erinevaid ensüüme Enamikule on antud triviaalnimetused Osad triviaalnimetused viitavad katalüüsitavale reaktsioonile (trioosfosfaadi isomeraas) teised mitte (trüpsiin) Ensüümide Komisjoni (EC) poolt on välja töötatud ensüümide nimetamist ja klassifitseerimist võimaldav loogiline süsteem Ensüümi süstemaatiline nimetus baseerub katalüüsitaval reaktsioonil Biokeemias leiavad kasutamist eelkõige triviaalnimetused Ensüümi nimetus lõpeb alati sufiksiga -aas Ensüümi nimetus: substraat(+aas) või (+protsess aas)
amülaas
alkoholi
dehüdrogenaas Ensüümide klassifitseerimine põhineb katalüüsitaval reaktsioonil ensüümid jagunevad kuude põhiklassi 1.
Valke võin denatureerida- mehaanilised tegurid(munavalge vahustamine), happed(konsentreeritud lämmastikhape), raskemetallid(elavhõbe), UVkiirgus Renaturatsioon-denaturatsiooni pöördprotsess, struktuuri taastumine Valgu ülesanded: Ensümaatiline funktsioon Ensüümid- Valgud- Reguleerivad biokeemiliste reaktsioonide kiirust ja protsesse(iga reaktsiooni jubib kindel ensüüm)(inimese süljes
amülaas
) Emsüümid vajavad aktiveerimiseks vitamiine(bioaktiivsed madalmolekulaarsed orgaanilised ained) nt toidust, taimed sünteesivad ise, UV kiirgus- Dvitamiin.
Molekulid on suuremad.Amüloos-Tärklis mille ahel on hargnemata.Amülaas-Ensüüm, mis lõhustab tärkilist.Glükogeen-Loomne tärklis.Ahel tugevalt hargnenud Galaktoos-Monosahharood milles tekib piimasuhkur e.
Märgavad/ ei lahustu (nt tselluloos) 2) Hüdrolüüs: tärklis+vesi+
amülaas
=glükoos tüüpiline reaktsioon, mis toimub ka suus 3) Vesi on taimse fotosünteesi lähteaine ja veeest pärineb ka eralduv hapnik 4) Vesilahustes avaldub biovedelike pH väärtus Raku tasandil 1) Veerikas tsütoplasma tagab ühtse raku sisekeskkonna 2) Tsütoplasmas lahustunud ained tekitavad rakussiserõhu ehk turgori.
Lahustuvus vees Pundub soojas vees Ei lahustus Bioloogiline roll Toitainete varu taimedes Ehituslik (taimedes) a) Tärklise hüdrolüüs
amülaas
b) Tselluloosi hüdrolüüs tsellulaas c) Glükogeeni lõhustamine koos fosforüleerimisega glükogeeni fosforülaas d) Laktoosi hüdrolüüs laktaas e) Maltoosi hüdrolüüs maltaas .
Seedekulgla osa Seeditav toitaine Seedenääre Seedenõre Ensüüm SUU Süsivesikud Süljenäärmed Sülg
amülaas
magu
Valgud Maonäärmed Maomahl Pepsiin PEENSOOL Rasvad, valgud, Kõhunääre, Sapp,soolenõre, lipaas süsivesikud maksanääre,soolenääre Kõhunäärmenõre
Suuõõnes algab tärklise seedumine ja seda teostab ensüüm
amülaas
o Neel ja söögitoru mõlemal on toitu edasijuhtiv funktsioon.
Ensüümid valgud, mis kiirendavad kehas toimuvaid keemilisi reaktsioone. 3 ensüümi: *
amülaas
suus, peensooles süsivesikud *pepsiin maos, peensooles lagundab valke *lipaas maos, peensooles lagundab rasvu Lümf läbipaistev, värvuseta kehavedelik, mis voolab lümfisoontes Hambakroon suuõõnde ulatuv hambaosa 12sõrmiksool -peensoole algusosa nimetus, seal toimub põhiline osa seedimisest, sinna suubuvad mitmed olulised seedenõred Soolehatt väike väljasopistis, mis asub peensoole sisepinnal Sülg suuõõnes süljenäärmetest nõristuv limane vedelik, mis muudab toidupala libedaks.
See on: ·anorgaanilise loomusega (Cl
amülaas
) ·orgaanilise koostisega (enamik madalmolekulaarseid ühendeid) Orgaanilised ühendid Kui kofaktori rollis on vitamiinid, siis nim. koensüümiks (enamiku vitamiini bioloogiline roll on olla liitensüümis koensüümiks).
Sülg niisutab ja teeb toidu neelatavaks antibakteriaalne toime 1) lüsosüüm 2)antikehad tärklise seede algus 1) sülje
amülaas
(omnivooridel) lipaas (noorloom) sülje
amülaas
i ja lipaasi toime avaldub mao proksimaalses osas Sülg koosneb: vesi, elektrolüüdid, lima.
VALKUDE ÜLESANDED: ehituslik funktsioon Kõik valgud on ensüümid, kõige olulisem on süljes olev
amülaas
.
Ensüümid (fermendid) on kõrgmolekulaarsed biokatalüsaatorid, millele on omane suur efektiivsus ja kõrge substraadispetsiifilisus (näiteks:
amülaas
lõhust
ab ainult polüsahhariidid tärklist- reaktsioon Wohlgemuth).
Seedimise käigus tekkib süsivesikutest klükoos, milleks on vajalik ensüüm
amülaas
.
ENSÜMAATILINE FUNKTSIOON:
amülaas
- suuõõnes- valgud reguleerivad biogeeniliste reaktsioonide kiirust.
Seedenäärmete ja ensüümide talitus: Lisaks limale on süljes ensüüm
amülaas
.
Leib muutub mälumisel magusaks süljes leiduva
amülaas
i toime
l, mis lõhustab tärklise magusamaitseliseks maltoosiks ehk linnasesuhkruks.
Kasutatakse ka bakteriaalse
amülaas
i lisamist
, mis soodustab küpsetamise käigus tärklise modifitseerimist, nii et see hoiaks paremini vett.
Sülje koostises olevad
amülaas
ja maltaas lagundavad süsivesikuid.
Glükogeeni hüdrolüüsi katalüüsivad ensüümid on
amülaas
id.
Renaturatsioon valgustruktuuride taastamine Valkude ülesanded: Ensümaatiline ensüümid kiirendavad keemilist reaktsiooni; nt. suus hakkab
amülaas
lõhust
ama tärklist.
Maos jätkub süsivesikute lõhustumine süljeensüümide toimel seni, kuni seda võimaldab maomahla pH (kui pH langeb alla 5, muutub alfa-
amülaas
inaktiivseks
).
Vesi biosüsteemides Molekulaarne tasand 1. hüdrofiilsus a) vees lahustumine (keedusool, suhkur) b) vees märgumine (tselluloos) hüdrofoobsed ühendid ei lahustu, ei märgu 2. hüdrolüüs tärklis+vesi+
amülaas
(ensüüm) = glükoos 3. vesi on taimse fotosünteesi lähteaine, veest pärineb eralduv hapnik 4. vesilahustes avaldub biovedelike pH väärtus Vere pH on vahemikus 7,3 7,4 Uriinil 5 8 Puhas vihmavesi 5,5 6,3 (happevihmadel alla 5) Uriin pH-ga 5 uriinist pH 7 on 100x happelisem (ühiku vahe 10x) Raku tasand 1.
Valkude ülesanded Ensümaatiline Ensüümid kiirendavad reaktsioone nt valk
amülaas
suus
lagundab tärklist.
VALKUDE ÜLESANDED Ensümaatiline Ensüümid kiirendavad reaktsioone nt valk
amülaas
suus
lagundab tärklist.
Ensüümid keemilised ained, mis juhivad elutegevust.2100.ensüümid+vitamiinid Ainevahetus toitumine+jääkide eraldamine Kiirus:väike mass->kiire|kõrge temp->kiire|vana->aeglane rohkem toitu->kiire|vedelam toit->kiire Amülaas lagundab suus tärklist(süsivesikud).
Valkude ülesanded Ensümaatiline: Ensüümid kiirendavad reaktsioone nt valk
amülaas
suus
lagundab tärklist.
Algab ka toidu seedimine süljefermentide toimel-
amülaas
, maltaas.
Esimesena lagundatakse süsivesikud
amülaas
i toime
l.Seeprotsess alagb suus ja lõpeb soolestikus.
Neid iseloomustab kõrge spetsiifilisus, sest iga reaktsiooni juhib oma ensüüm (
amülaas
lag
undab tärklist).
Ensümaatilise toime näidiseks on valk
amülaas
.
Liited
Sõnapaarid
Sõnapaarid
alfa+amülaas
transkarb+amülaas
süsivesikud+amülaas
sülje+amülaas
glüko+amülaas
Kirjapilt
.